Tulevat tapahtumatSkipittelyt kerran kuukaudessa Pääkaupunkiseudulla ja Turussa.
Lisätietoja alueellinen toiminta välilehdellä.

Ajankohtaista

15.10.2018
Yhdistyksemme nettisivut uudistetaan kokonaan syksyn aikana. Näille sivuille päivitetään edelleen pentu uutisia sekä kasvattajatietoja.

13.11. Pentuja myynnissä lisätty

4.11 Asututus ilmoitus lisätty

13.10. Pentuja myynnissä päivitetty

16.9. Uutta kotia etsivät. Koti löytynyt

11.9.2018 Esitys jalostuksen tavoiteohjelmaksi, löytyy kohdasta Kasvatus. JTO esitys on hyväksytty ylimääräisessä yhdistyskokouksessa 4.2.2018 skä SKKY:n vuosikokouksessa 21.2.2018. Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta on kokouksessaan 14.5.2018 hyväksynyt rodun JTO:n muutamin korjauksin vuosille 2018-2022. Korjaukset on toimitettu Kennelliitton 11.9.2018. JTO:n astumisesta voimaan tiedotetaan erikseen.


Satunnainen kuva

Teksti: Sanna Vakkilainen HSKP Näyttelyohjaaja

No kyllä mä sen voisin viedä näyttelyyn, mutta kun...

...en mä tiedä mitä siellä pitää tehdä ja missä niitä näyttelyitäkin järjestetään ja mitä tälle koirallekin pitää tehdä ennen kun sen voi viedä näyttelyyn ja...

Oletko joskus miettinyt, että koirasi olisi kiva viedä näyttelyyn? Kasvattaja on kenties esittänyt toivomuksen siitä, että hän näkisi kasvattinsa näyttelyssä edes kerran tai pari, mutta osallistuminen on muodostunut kynnyskysymykseksi syystä tai toisesta? Toivottavasti tämän artikkelin lukemisen jälkeen tuo kynnys on pienentynyt tai jopa kokonaan poistunut ja sinä sekä koirasi huomaatte olevanne mukana tutustumassa näyttelytoimintaan.

Koiranäyttelyiden perustarkoitus on palvella koiranjalostusta. Näyttely on tilaisuus, jossa tuomari arvioi koiraasi verraten sitä voimassa olevaan rotumääritelmään. Koiran ulkonäköä arvioidaan tiettyjen sääntöjen mukaan ja näyttelyssä kilpaillaan paitsi maineesta ja kunniasta, myös sertifikaateista eli serteistä joita keräämällä koirasta voi tulla Suomen muotovalio (Fin Mva) ja kansainvälisissä näyttelyissä tämän lisäksi cacibeista, joiden myötä koira voi saavuttaa kansainvälisen muotovalion arvon (Kans Mva). Kerran vuodessa Suomessa järjestetään myös Voittaja -näyttely, jossa koirat kilpailevat Voittaja sekä Juniorivoittaja -titteleistä. Lisäksi maailmalla järjestetään vuosittain arvonäyttelyitä kuten Maailmanvoittaja tai Euroopanvoittaja -näyttelyt.

Mistä tietoa?

Suomen Kennelliiton jäsenet saavat Koiramme-lehden, jonka loppuosasta löytyvät kaikki tulossa olevat suomalaiset näyttelyt hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan umpeutumista. Useilla näyttelyillä on nykyisin käytössä kotisivut eli tietoa saat myös internetin kautta. Katsopa vaikka http://www.kennelliitto.fi/fi kohdasta koiraharrastukset/ näyttelyt. Koiramme lehdestä ja SKL:n internetsivuilta löytyvät myös voimassa olevat rokotusmääräykset ja netin kautta voit lisäksi tutustua näyttelysääntöihin ihan kokonaisuudessaan tai hankkia tietoa vaikkapa ulkomaisista näyttelyistä.

Virallinen näyttely, epävirallinen näyttely, erikoisnäyttely vai match show

Virallisessa näyttelyssä koirasi arvostelee pätevöity ulkomuototuomari ja koirasi saa aina kirjallisen arvostelun. Tuomari aloittaa arvostelun pennuista. Mikäli pentu palkitaan kunniapalkinnolla KP ja se voittaa luokkansa, kilpailee se rotunsa kauneimman pennun palkinnosta. Kauneimmaksi valittu pentu on ROP-pentu ja vastakkaisen sukupuolen paras VSP-pentu. Pentujen osalta kilpailu päättyy tähän. Ns. aikuisten luokissa tuomari arvostelee kunkin koiran numerojärjestyksessä. Ensin arvostellaan aina urokset ja sitten nartut. Tuomari asettaa koirat paremmuusjärjestykseen ja valitsee "erinomainen" -laatuarvostelulla palkituista koirista kauneimman uroksen ja nartun. Tämän jälkeen tuomari päättää kumpi näistä on rotunsa paras eli ROP ja kumpi vastakkaisen sukupuolen paras eli VSP. ROP palkittu koira osallistuu näyttelyn päätteeksi järjestettävään ryhmäkilpailuun. Kunkin ryhmän paras kilpailee näyttelyn kauneimman koiran palkinnosta (BIS = Best In Show). Virallisen näyttelyn luokkajako on seuraava: 7-9 kk ikäiset pennut, junioriluokka, nuortenluokka, avoin luokka, valioluokka, käyttöluokka, veteraaniluokka sekä kasvattajaluokka.

Epävirallisia näyttelyitä järjestetään esim. pennuille, jotka ovat liian nuoria kilpailemaan virallisessa näyttelyssä. Epävirallisen pentunäyttelyn luokat ovat: 5-7 kk ikäiset pennut, 7-9 kk ikäiset pennut ja kasvattajaluokka. Näyttelyn kulku on pääpiirteittään kuten virallisessa näyttelyssä, mutta tässä näyttelyssä myös pennuille järjestetään näyttelyn lopuksi ryhmä- ja BIS -kilpailu.

Erikoisnäyttely on virallinen näyttely, jossa osallistuvat koirarodut on rajoitettu esim. tietyn yhdistyksen rotuihin. Erikoisnäyttely kerää tavallisesti suuren osallistujajoukon ja on hyvä tilaisuus nähdä useita rodun edustajia samalla kertaa. Erikoisnäyttely voi olla oma, erillinen näyttely tai se voidaan järjestään jonkun virallisen näyttelyn yhteydessä.

Match Show on harjoitusnäyttely, jossa tuomarina voi toimia joko pätevöity ulkomuototuomari tai koiraharrastaja/kasvattaja. Match Showssa luokkina ovat tavallisesti isot ja pienet pennut, isot ja pienet koirat sekä mahdollisesti oma luokka myös sekarotuisille. Kehässä on aina kerrallaan kaksi koiraa, joista paremmalle tuomari antaa punaisen nauhan ja toiseksi tulleelle sinisen nauhan. Koirat voivat olla erirotuisia. Kun kaikki parit on arvosteltu, valitsee tuomari sinisen nauhan saaneista neljä parasta, jotka palkitaan. Samoin tehdään punaisen nauhan saaneille. Lopuksi eri luokkien parhaat kilpailevat näyttelyn kauneimman koiran palkinnosta. Match Show on hyvä paikka harjoitella ennen virallista näyttelyä. Mukaan voivat osallistua myös koirat, joiden ulkomuodolliset puutteet estävät koiran pärjäämisen virallisissa näyttelyissä (esim. värivirhe tai kivespuutos).

Hyvissä ajoin ennen näyttelyä

Harjoittele koirasi kanssa näyttelykehässä esiintymistä ennen näyttelyä. Sinun kannattaa selvittää miten rotuasi esitetään. Käy vaikka näyttelyssä ilman koiraasi ihan vaan katsomassa miltä toiminta näyttelykehässä näyttää. Koirasi tulisi liikkua ravissa kauniisti remmiin kytkettynä sekä seisoa paikallaan, jotta tuomari voi suorittaa arvostelun. Pienet koirat tulee lisäksi totuttaa esiintymään pöydällä. Näyttelyssä tuomari tarkistaa koirasi hampaat eli hampaiden katsomisen harjoittelu kannattaa aloittaa heti pennun kanssa. Tuomari myös todennäköisesti koskettelee koiraasi arvioidessaan sen mittasuhteita sekä lihaskuntoa ja hän voi myös halutessaan mitata koirasi. Uroskoira tulee totuttaa kivesten tarkastukseen, ettei tuomarin suorittama tarkastus tule sille yllätyksenä. Pyydä ystäviäsi avuksi ja harjoittele myös kodin ulkopuolella. Koiran tulee olla rokotettu ja tunnistusmerkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Tunnistusmerkintää ei vaadita Match Showssa. Viralliseen näyttelyyn osallistuvan koiran tulee luonnollisesti olla asianmukaisesti rekisteröity. Typistetyt (häntä ja/tai korvat) koirat, jotka ovat syntyneet 1.1.2001 tai myöhemmin eivät saa osallistua Suomessa virallisiin näyttelyihin. Tätä vanhemmat typistetyt koirat voivat osallistua. Näissä roduissa ei luonnollisilla korvilla/hännällä ole merkitystä arvostelussa.

 

Jotta koira olisi näyttelyssä edukseen, tulee sinun huolehtia siitä, että koira on ns. näyttelykunnossa. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että koirasi ei ole ylipainoinen tai liian laiha, sen turkki on puhdas ja koira kokonaisuudessaan asianmukaisesti hoidettu. Sellaisten aineiden käyttö, jotka vaikuttavat karvapeitteen, kirsun tai ihon väriin, muotoon tai rakenteeseen, on kielletty. Muistathan, että sairaan koiran paikka ei ole näyttelyssä! Mikäli koirasi sairastuu, ota yhteyttä näyttelytoimikuntaan. Saat ilmoittautumismaksun takaisin eläinlääkärintodistusta vastaan. Mikäli olet ilmoittanut narttukoiran näyttelyyn, ei juoksun alkaminen ole pätevä syy ilmoittautumismaksun takaisin saamiseen sillä juoksuinen narttu voi osallistua näyttelyyn.

Muista ilmoittaa koira viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Suomen Kennelliiton internetsivuilta voit tulostaa lomakkeen jota sinun tulee ilmoittautumiseen käyttää. Täytä lomake, maksa ilmoittautumismaksu ja postita ne samassa kuoressa ilmoittautumistiedoissa annettuun osoitteeseen. Älä niittaa lomaketta ja kuittia yhteen. Noin viikkoa ennen näyttelyä saat näyttelytoimikunnalta kirjeen. Kuoresta löytyy koirasi näyttelynumero sekä tietoa näyttelystä. Kirjeestä käy ilmi mihin kellon aikaan koirasi arvostelu suoritetaan ja milloin sinun tulisi olla paikalla. On hyvä muistaa, että aikataulu ei aina ole 100% pitävä eli tuomari voi olla arvioitua nopeampi tai hitaampi. Lue saamasi kirje ja ota tarvittaessa yhteyttä näyttelytoimikuntaan mikäli tarvitset lisätietoja. Match Shown ilmoittautuminen tapahtuu tavallisesti näyttelypaikalla noin tuntia ennen näyttelyn alkua.

Mieti hyvissä ajoin kuinka pääset näyttelypaikalle. Onko käytössäsi auto vai kuljetko julkisilla kulkuvälineillä? Jos tarvitset matkalippuja kannattaa ne varata riittävän ajoissa. Myös ajoreitti on hyödyllistä suunnitella etukäteen.

postita.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postita ilmoittautuminen ajoissa
Kuva: Aija Lauhkonen

Näyttelypäivää edeltävänä iltana

Pakkaa kaikki näyttelyä varten tarvitsemasi valmiiksi. Muista ottaa mukaan koiran rokotustodistukset, näyttelynumero, makuualusta, juoma-astia, näyttelypanta ja -remmi, kakkapusseja sekä mahdolliseen trimmatukseen tarvittavat välineet ja näyttelyhäkki koiran säilytystä varten. Koiran palkitsemista varten kannattaa ottaa mukaan makupaloja tai lelu. Näyttelynumeron voit kiinnittää näyttelypaikalla hakaneulalla, numerolapunpidikkeellä tai voit laittaa sen hihaan pujotettavaan numerotaskuun.

Valitse näyttelyssä käyttämäsi vaatteet. Suomessa voi koiraa esittää yhtä hyvin jakkupuvussa, farkuissa kuin ulkoiluasussakin. Tiedustele kasvattajalta kuinka rotuasi esitettäessä tavallisesti pukeudutaan ja huomioi lisäksi tarvittaessa säätila. Valitse mukavat vaatteet ja kengät, joissa liikkuminen sujuu vaivatta. Vaatteita valitessasi kiinnitä huomiota vaatteiden väriin. Jos koirasi on esim. musta, valitse väri jota vasten koiran ääriviivat näkyvät selkeästi kuten vaikka vaaleat värit tai kirkas punainen. Pyri muodostamaan huoliteltu kokonaisuus yhdessä koirasi kanssa.

img_5084.jpg

Tapoja pukeutua on monia ja varmasti jokainen löytää mieleisensä.
Kuva: Monica Anderson
 

Näyttelypäivän aamuna

Hyvin nukutun yön jälkeen lähde ajoissa liikkeelle. Ota mukaan illalla pakkaamasi tavarat äläkä unohda koiraa. Ihan totta! Et olisi ensimmäinen joka on startannut näyttelyyn väärän koiran kanssa tai jopa kokonaan ilman koiraa... Varaa matkaan reilusti aikaa, huomioi keliolosuhteet ja muista, että varsinkin ensikertaa näyttelyyn osallistuvan koiran kanssa kannattaa olla paikalla riittävän ajoissa, jotta koira voi rauhassa tutustua näyttelypaikan hälinään ennen omaa vuoroaan. Varaa koirallesi mukaan raikasta vettä.

Näyttelypaikalla

Mikäli olet liikkeellä autolla, tapahtuu pysäköinti yleensä näyttelypaikan välittömään läheisyyteen. Varaudu maksamaan pysäköintimaksu. Näyttelyn sisäänkäynnin yhteydessä suoritetaan rokotustodistusten tarkastus ja näyttelyyn ilmoitetun koiran kanssa pääsee näyttelyyn mukaan ilmaiseksi yksi ihminen. Näyttelyä varten painetaan näyttelyluettelo. Voit halutessasi ostaa luettelon ja tutustua sen avulla muihin mukaan ilmoitettuihin koiriin. Luettelon avulla sinun on myös helpompi tarkkailla kehässä aikaisemman rodun arvostelun sujumista ja arvioida aikataulua ja omaa vuoroasi.

Näyttelykehässä

Ennen näyttelyä saamastasi kirjeestä käy ilmi koirasi näyttelykehän numero sekä mukaan ilmoitettu koiramäärä kustakin rodusta. Näyttelykehässä on tuomarin lisäksi kaksi kehätoimitsijaa. Kehässä voi myös olla harjoitusarvostelija. Harjoitusarvostelijat ovat normaalisti jo pätevöityjä tuomareita, jotka opiskelevat uusia rotuja, tarkoituksenaan osallistua rotujen arvostelukokeisiin saadakseen uusia arvosteluoikeuksia. Arvostelevan tuomarin oletetaan arvostellessaan opettavan harjoittelijaa keskustelemalla arvosteltavista koirista. Harjoitusarvostelija ei anna/kirjoita arvosteluja koirista, eikä hän saa vaikuttaa arvostelevan tuomarin päätöksiin. Toinen kehätoimitsijoista kirjaa tuomarin antaman arvostelun ja toinen ns. pyörittää kehää eli kutsuu kehään kulloinkin kilpailuvuorossa olevat koirat numerojärjestyksessä ja huolehtii nauhojen jakamisesta. Missään vaiheessa koiraasi ei kutsuta nimellä. Paina siis mieleesi koirasi näyttelynumero.

Kun kehätoimitsija pyytää kehään koirat siitä luokasta, johon olet oman koirasi ilmoittanut tai koirasi näyttelynumero kutsutaan (esim. junioriluokan urokset, koirat 324-330), siirry kehän sisäpuolelle ja etsi oikea paikka numerojärjestys huomioiden. Arvostelusta myöhästyneet koirat voivat saada vain laatumaininnan ja arvostelulausunnon. Luokka on "suljettu" kun tuomari on päättänyt kilpailuluokan järjestyksestä.

img_5086.jpg

Kehässä laitetaan ripeästi tassua ja tossua toisen eteen.
Kuva: Monica Anderson


 

Tavallisesti tuomari luo ensin yleissilmäyksen luokassa esitettäviin koiriin. Sen jälkeen hän pyytää esittäjiä liikuttamaan koiria 1-2 kierrosta, jotta hän saa yleissilmäyksen koirien liikkeestä. Tämän jälkeen hän suorittaa kunkin koiran yksilöarvostelun. Arvostelun päätteeksi kehätoimitsija antaa sinulle nauhan merkiksi koirasi saamasta arvostelusta. Kun kaikki luokan koirat on arvosteltu, valitsee tuomari koirat jotka hän ns. sijoittaa kilpailuluokassa. Sijoittaminen tarkoittaa neljän parhaan valitsemista niiden koirien joukosta, jotka ovat saaneet laatuarvostelussa arvosanan erinomainen (punainen nauha) tai erittäin hyvä (sininen nauha). Mikäli luokassa on erinomaisen saaneita neljä tai enemmän, eivät erittäin hyvän saaneet kilpaile sijoituksista. Kaikki erinomaisella palkitut sijoitetut koirat, jotka ovat saaneet SA:n kilpailuluokassa, jatkavat vielä kilpailua ja osallistuvat myöhemmin kyseisen sukupuolen kauneimman koiran valintaan (PU = paras uros, PN = paras narttu). Tässä PU tai PN luokassa tuomari sijoittaa jälleen neljä parhaaksi katsomaansa koiraa sekä jakaa parhaalle sertiin oikeutetulle koiralle sertin ja toiseksi parhaalle varasertin. Kansainvälisissä näyttelyissä tuomari päättää lisäksi mille koiralle kuuluu cacib eli ns. kansainvälinen serti.

Tuomari arvioi koirasi laatua seuraavasti:

SA 

Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että muille luokassa kilpailleille, erinomaisella palkituille koirille SERTIFIKAATIN ARVOISEN (SA), joka oikeuttaa koiran osallistumaan paras uros- ja paras narttu -luokkaan.

ERINOMAINEN

voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset piirteet.

ERITTÄIN HYVÄ

voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

HYVÄ

annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

TYYDYTTÄVÄ

tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä, tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

HYLÄTTY

tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole  rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on sääntöjen vastainen kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, joka ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe

EI VOIDA ARVOSTELLA = EVA

Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista laatumaininnoista poistetaan kehästä maininnalla: 
EI VOIDA ARVOSTELLA Tämä maininta annetaan koiralle, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos koira jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on syytä epäillä, että koiralla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy, miksi koiraa ei voida arvostella, on kirjattava arvosteluun.

 

Palkintoa osoittavat nauhat

Laatuarvostelu
SA - vaaleanpunainen
Erinomainen - punainen
Erittäin hyvä - sininen
Hyvä - keltainen
Tyydyttävä - vihreä
Hylätty - harmaa
Ei voida arvostella - ruskea

 

Kilpailuluokka
1. - punainen
2. - sininen
3. - keltainen
4. - vihreä
KP - lila

 

Jatkokilpailu
SERT - sinivalkoinen
vara-SERT - vaaleansininen
FIN MVA - punavihreä
CACIB - valkoinen
vara-CACIB - oranssi
ROP - punakeltainen
VSP- vihreävalkoinen

Koiran esittäminen

Näyttelyssä tarkistetaan miten hyvin esittämisen harjoittelu on tuottanut tulosta. Älä huolestu vaikka koirasi ei vielä ensimmäisissä näyttelyissä kovin taitavasti esiintyisi. Pääasia että koirasi kokee näyttelyn mukavana tapahtumana. Kannusta ensikertalaista kehässä ja tee tilanteesta koirallesi iloinen tapahtuma. Todennäköisesti sekä sinä että koirasi hieman jännitätte ensimmäisellä kerralla ja osa kotona opitusta unohtuu. Oppia koiran esittämiseen voit hakea erikseen järjestettävästä koulutuksesta. Kannattaa myös katsoa kuinka muut koiraa esittävät ja ainakin itse olen havainnut videokuvauksen hyväksi apuvälineeksi. Aluksi omaa esittämistä voi olla aika tuskaista katsella, mutta myös tapahtuva kehitys on helppo havaita. Kun kehityt koiran esittäjänä, pystyt paremmin tuomaan esille koiran hyviä puolia ja mahdollisesti jopa häivyttämään niitä koiran heikkouksia.

Pois kehästä

Kun koirasi suoritus on kokonaisuudessaan ohi, hae tuomaripöydältä koirasi arvostelu. Muista, että koirasi arvostelu on kyseisen tuomarin sen päivän mielipide koirastasi suhteessa rotumääritelmään. Arvostelu voi olla lyhyt tai erittäin kattava arvio koirasi ominaisuuksista. Jos et ymmärrä arvostelussa käytettyä kieltä, on näyttelyssä tavallisesti käännöspalvelu josta kannattaa kysyä apua.
img_5116.jpg

Schipperke esitetään pöydällä, joten sitä kannattaa harjoitella etukäteen
Kuva:Monica Anderson


 

Käytös

Näytteilleasettajan eli sinun käytöksesi tulee olla korrektia. Kaikilla näytteilleasettajilla on oikeus yhtä hyvään mahdollisuuteen esittää koiraansa. Anna siis muille tilaa äläkä juokse liian lähelle edelläsi liikkuvaa koiraa vaikka se etenisikin hitaammin kuin omasi vaan juoksuta omaa koiraasi isompaa ympyrää käyttäen. Vaikka oma koirasi olisi sosiaalinen, muista, että kaikki koirat eivät pidä etenkään samaa sukupuolta olevista koirista. Tarvittaessa pyydä takanasi olevan koiran esittäjää jättämään enemmän väliä koirienne välille. Voittajaa onnitellaan rehdisti ja koiraa kohdellaan kauniisti vaikka tuomarin mielipide koirasi suhteellisesta kauneudesta olisikin erilainen omasi kanssa. Tuomarin antamaa arvostelua ei ole sopivaa kritisoida kehässä. Arvostelu on tuomarin mielipide ja makuasioista, kuten tiedämme, ei kannata kiistellä. Mikäli arvostelussa on mielestäsi tapahtunut selkeä virhe tai sääntöjä on rikottu, ota yhteyttä näyttelyn toimistoon. Tarvittaessa saat apua myös kehätoimitsijoilta.

Kanssakilpailijoiden mahdollisista ikävistä kommenteista ei kannata välittää. Koiranäyttelyistä, kuten monen muunkin harrastuksen parista, löytyy aina välillä myös niitä huonoja häviäjiä. Koiraharrastusta aloittaessani eräs rotumme kasvattaja totesi minulle, että niin pitkään kun koirani eivät pärjäisi näyttelyssä, olisin todennäköisesti mukava ihminen jonka koiratkin ovat kivoja, mutta jos koirani pärjäisivät, muuttuisin hetkessä ikäväksi ihmiseksi ja silloin mitattaisiin kuka todella on ystävä ja kuka ei. No, niiden ystävien määrä on jo kauan aikaa sitten mitattu ja nämä kasvattajan sanat täysin todeksi todettu...

Kehän laidalta voi kehäänkin joskus kuulua katsojien arvioita koirista. Tiedän, että osa näytteilleasettajista saattaa loukkaantua tällaisista kommenteista sillä ovathan he maksaneet saadakseen tuomarin arvostelun, eivät katsojien. Jokainen varmasti ymmärtää, että asialliset kommentit kahdenvälisessä keskustelussa kuten "toivoisin kolmannelle koiralle hieman paremmat takakulmaukset" ovat aivan eri asia kuin kanssakilpailijoiden suoranainen haukkuminen. On hyvä muistaa, että katsojina on yleensä myös kasvattajia, jotka mahdollisesti miettivät tulevaisuuden kasvatussuunnitelmiaan ja vertaavat koiria myös tältä pohjalta.

Palkinnot

Näyttelyn jälkeen on edessä paluu normaaliin arkeen yhtä kokemusta rikkaampana. Mukana kotiin palaava koira ei todennäköisesti ole juuri aamusta muuttunut. Koiran mukana kotiin palaa arvostelu ja pätkä muovinauhaa, joka kertoo koiran laatuarvostelun sekä mahdollisesti pätkä muovinauhaa, josta käy ilmi koiran sijoitus kilpailuluokassa. Mikäli koirasi kuuluu niihin, jotka pärjäsivät PN/PU kisassa on mukana vielä kolmaskin pätkä muovinauhaa sekä mahdollisesti jopa ruusukkeita ja pokaaleja, jos oikein hyvin sujui. Kassissasi kotiin kulkevat myös mahdolliset ruoka- ja/tai esinepalkinnot, mutta jos tällä kertaa olisi käynyt niin, että koiralla on tuomisina vaan yksi nauha ja arvostelu, ei hätää, koirasi on aivan yhtä mukava ja rakas kuin näyttelyyn lähtiessäänkin, eikö? On hyvä muistaa, että näyttelyssä annettu arvio koirastasi on aina kyseisen tuomarin mielipide koirasta suhteessa hänen tulkintaansa rotumääritelmästä ja tuomari A:n käsitys voi olla erilainen kuin tuomari B:n. Toivottavasti sinäkin, kuten minäkin, kuulut niihin jotka ovat hankkineet koiran ensisijassa kaveriksi kotiin ja vasta toissijaisesti pärjäämään näyttelykehässä.

Päivä tai pari näyttelyn jälkeen on hyvä miettiä kuinka näyttely kokonaisuudessaan sujui. Mihin olit tyytyväinen ja mihin jäi parantamisen varaa? Sitten vaan suunnittelemaan uusia näyttelyreissuja ja niitä odotellessa hiomaan yhteistyötä koiran kanssa.

Sanna Vakkilainen, HSKP Näyttelyohjaaja